wind-energie-headerimage

De Wind

Energiefabriek013 werkt, samen met negen andere energiecoöperaties in Tilburg en regio Hart van Brabant, aan een eigen windmolenpark met vier windturbines op de Spinder in het noorden van Tilburg. Dit park gaat voldoende elektriciteit produceren om ruim 7.000 huishoudens van groene stroom te voorzien. Lees meer op de site van Spinderwind.

Bestemmingsplan goedgekeurd

Op 3 juli 2017 heeft de gemeenteraad van Tilburg het bestemmingsplan voor bedrijventerrein de Spinder vastgesteld. Op 6 september schreef Spinderwind in haar nieuwsbrief dat de omgevingsvergunning onherroepelijk was verklaard: “Wij zijn blij om te melden dat er geen bezwaren meer zijn ingediend en er geen beroep wordt aangespannen bij de rechter. Het verkrijgen van een onherroepelijke vergunning is een belangrijke stap, aldus John Kwaks, directeur Spinderwind. Dit is een heel mooi regionaal voorbeeld hoe de gezamenlijke leden van tien energiecoöperaties een windproject tot stand kunnen brengen. De omgeving wordt nauw betrokken bij dit plan. En we kunnen nu echt verder in de voorbereiding om de bouw van vier windmolens op het terrein van de Spinder in Tilburg te gaan realiseren!”

De volgende fase staat in het teken van het verkrijgen van de SDE+ subsidie, het aanbesteden van de windturbines en het rondmaken van de financiering. Het is de bedoeling dat het park van, voor en door burgers in 2019 operationeel is.

Certificaten uitgegeven

Voorjaar 2017 heeft Energiefabriek013 voor €5.000 certificaten uitgegeven om de ontwikkeling van Burgerwindpark de Spinder mede mogelijk te maken. Leden van de Energiefabriek konden één of meer certificaten van €25 kopen. Als de windmolens er komen, krijgen ze het geld terug plus 15%. Als het windpark niet doorgaat, zijn ze hun inleg kwijt. Het gaat namelijk om risicodragend kapitaal. Inschrijven kon tot 1 april 2017.

De antwoorden op alle vragen vind je hier.