De Wind

In regio Hart van Brabant komen vier nieuwe windmolens in Burgerwindpark De Spinder. Elf energiecoöperaties in deze regio hebben hiervoor het initiatief genomen. Energiefabriek013 is één van de elf.

Spinderdelen

De molens worden gerealiseerd vóór en dóór inwoners en ondernemers in de regio. Tussen 17 juli en eind september 2018 konden zij Spinderdelen kopen. Zo maken ze de molens mee mogelijk en profiteren ze van de opbrengst van de windmolens. Ook de energiecoöperaties krijgen een deel van de opbrengst. Investeren is nu niet meer mogelijk.

Waarom deze windmolens?

Het is essentieel dat onze regio zelf voldoende duurzame energie op gaat wekken. De vier windmolens leveren net zoveel duurzame elektriciteit als 7.500 huishoudens verbruiken. Dat geeft ineens een flinke hoeveelheid minder CO2-uitstoot. En dus minder klimaatverandering en een betere luchtkwaliteit voor onszelf en voor onze (klein)kinderen.

Hoe ver staat het project?

Er zijn al flinke stappen gezet. De locatie is duidelijk; de molens komen op De Spinder, net boven Tilburg, bij afvalverwerkingsbedrijf Attero, waterschap De Dommel en gemeente Tilburg. Ook is het bestemmingsplan al rond en is de landelijke subsidie voor duurzame energie al toegekend. In 2018 is de financiering geregeld en zijn de noodzakelijke contracten gesloten. Nordex gaat vier windmolens leveren van het type N117. Deze molens hebben een hoogte van de toren van 91 meter en een rotor diameter van 117 meter. Iedere molen heeft een vermogen van 3,6 MW. Begin 2019 start de bouw. Naar verwachting kunnen ze na de zomer gaan proefdraaien.

Kijk voor meer informatie op de website van Spinderwind.

Eerdere uitgifte certificaten (voorjaar 2017)

Voorjaar 2017 heeft Energiefabriek013 voor €5.000 certificaten uitgegeven om de ontwikkeling van Burgerwindpark de Spinder mede mogelijk te maken. Leden van de Energiefabriek konden toen één of meer certificaten van €25 kopen. Inschrijven is niet meer mogelijk (dat kon tot 1 april 2017).

De antwoorden op alle vragen over de eerdere certificaten vind je hier.