Zon op andermans dak

Zon op andermans dak, wat een briljant idee! Zeker als jouw dak niet zo geschikt is voor eigen zonnepanelen. Bij Energiefabriek013 kun je terecht voor postcoderoosprojecten. Jij kunt een paar panelen kopen (die bijvoorbeeld op een grote schuur liggen) en krijgt de stroom gesaldeerd op je rekening via Energiefabriek013 en GreenChoice.

Eerste project: Energiefabriek Oude Leij

Op de nieuwe stal aan het Boterpad 1, op de grens tussen Tilburg en Goirle, komen 700 zonnepanelen. Interessant voor Tilburgers die duurzame elektriciteit willen opwekken, maar zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen. Wie aandelen koopt, mag 15 jaar lang energiebelasting aftrekken over de opgewekte energie. Dat is momenteel bijna tweederde van de energieprijs. Met de huidige energiebelasting is het rendement ongeveer 6%.

Dit project is een initiatief van de Tilburgse energiecoöperatie Energiefabriek013. Deelnemers aan dit project vormen samen een nieuwe coöperatie, namelijk Energiefabriek Oude Leij. Dit project valt onder de landelijke Regeling verlaagd tarief, ook wel de Postcoderoos regeling genoemd. Iedereen in het postcodegebied 5017, 5018, 5021, 5022, 5026, 5051, 5053 kan meedoen. Zowel woningeigenaren, huurders als ondernemers, maar ze moeten wel een elektriciteitscontract op hun naam hebben staan.

Op woensdagavond 14 maart is er een informatiebijeenkomst voor belangstellenden, in wijkcentrum MFA De Nieuwe Stede, Capucijnenstraat 156 in Tilburg. We starten om 20 uur. Er is hierbij ruime gelegenheid om vragen te stellen.

De 700 zonnepanelen op deze stal gaan genoeg elektriciteit opwekken voor circa 60 huishoudens. Energiefabriek013 heeft de eigenaar van Boerderijwinkel de Walhoeve, Corné van Roessel, benaderd toen die een nieuwe stal ging bouwen. Het dak van de stal ligt heel gunstig voor zonnepanelen. Het is gericht op het zuidoosten, heeft een gunstige hellingshoek en is volledig vrij van schaduw. Dit is het eerste postcoderoos project dat in Tilburg wordt gerealiseerd. Deelnemers betalen 325 euro per aandeel voor één paneel met een verwachte opbrengst van 270 kilowattuur per jaar. Het minimum is 1 aandeel. Het maximum is afhankelijk van het eigen elektriciteitsverbruik, want je krijgt alleen energiebelasting terug over je eigen verbruik.

Aanmelden kan op de site van Energiefabriek Oude Leij.

Andere projecten

Daarnaast is Energiefabriek013 bezig met enkele andere projecten, Energiefabriek Spoorpark zit nu in de fase van een haalbaarheidsonderzoek. Wil jij deelnemen aan “zon op andermans dak”? Meld je dan als potentieel deelnemer. Je legt je nog niet vast voor het project, maar komt wel op onze lijst. Wie zich het eerst aanmeldt, komt ook als eerste in aanmerking voor deelname aan die projecten.

Aanmelden

We houden je op de hoogte van de voortgang. Word lid van Energiefabriek013 en hopelijk profiteer jij dan binnenkort ook van de energie die op andermans daken wordt opgewekt!