Zonnepanelen zijn hot

Op eenvoudige wijze kan ieder huishouden met een beetje dak zelf energie opwekken. Eigenaren van woningen en in sommige gevallen ook huurders. Waarom zou je stroom inkopen bij het energiebedrijf als je het eenvoudig zelf kunt opwekken? Zonnepanelen bieden een prima mogelijkheid en de prijs van zonnepanelen is de laatste jaren zo fors gedaald dat het rendement ronduit zonnig te noemen is.

Je hebt zonnepanelen in allerlei soorten en maten. Op dit moment worden zwarte panelen met een zwart frame van 300 Wp het meest aangeschaft. Heb je een schaduwvrij dak op het zuiden dan levert zo’n zonnepaneel 255 kWh per jaar op, op het oosten of westen is dat wat minder; 205 kWh.

Een kWh kost bij een energiebedrijf €0,22. Door zelf op te wekken bespaar je bij panelen op het zuiden € 56,- en op het oosten of westen € 45,- per jaar per paneel.
De totale investering per paneel (geïnstalleerd, inclusief omvormer, ondersteuningsconstructie, kabels) ligt tussen de € 350,- en € 450,-. Dit is exclusief btw omdat je de btw in het algemeen terug kunt vragen. Zonnepanelen gaan minstens 25 jaar mee. Er moet wel rekening worden gehouden met het om de 10 jaar vervangen van de omvormer.

Gemiddeld wordt er per huishouden 3.500 kWh verbruikt. Heb je een dak op het zuiden, dan voorzie je met 14 panelen dus volledig in je eigen verbruik. De investering is dan ongeveer € 5.600,- . Je bespaart daarmee jaarlijks € 784,- aan stroom. De terug verdientijd is dan iets meer dan 7 jaar. Dat rekensommetje is de reden waarom er jaarlijks in Nederland miljoenen zonnepanelen worden geplaatst. Het rendement van spaargeld wegzetten bij een bank is bijna nul,  met zonnepanelen is opbrengst veel hoger. Zonnepanelen lijken inmiddels net zo gewoon te worden als woningisolatie of dubbel glas. Het is niet meer de vraag óf mensen zelf hun stroom gaan opwekken, maar wanneer.

Energiefabriek013 werkt het liefst samen met bedrijven die lokaal gevestigd zijn. Een van de lokale bedrijven waar Energiefabriek013 geregeld mee samenwerkt is SunNed. SunNed geeft voor leden Energiefabriek013 voor € 15,- per pand een advies (zie: advies op afstand) over de plaatsing van zonnepanelen. Deze € 15,- kan men overigens terugkrijgen bij het aanschaffen van een zonnestroominstallatie aanschaffen bij een SunNed-installateur. Die installateurs komen van één van de bij SunNed aangesloten bedrijven, allemaal lokale bedrijven. Bij het uitbrengen van de adviezen kijkt Energiefabriek013 over de schouder mee.

Uitleg:

Wp en kWh: Wp betekent Watt piek. Het is het maximale vermogen dat een zonnepaneel levert onder optimale test omstandigheden. De hoeveelheid Wp van een paneel wordt opgegeven door de fabrikant. Op dit moment is 300 Wp het meest gangbare voor een zonnepaneel. Met een vuistregel kun je de gemiddelde jaaropbrengst in kWh berekenen. Dat doe je door het aantal Wp te vermenigvuldigen met 0,85. Het getal 0,85 geldt in Nederland voor een paneel dat onder een hoek van 35 tot 40 graden op het zuiden is gericht (In Spanje bijvoorbeeld is dat getal hoger). Voorbeeld: 10 panelen van 300 Wp leveren jaarlijks gemiddeld 10 x 300 x 0,85 = 2550 kWh op.
Omvormer: dit is een apparaat dat van zonnestroom (gelijkstroom) stopcontactstroom (230 V wisselstroom) maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *